Autor: | Cardoza Castillo, Patricia; Castañeda Ruiz, Paulo; Castillo Minaya, Karen Yanet; Chávez Tarazona, Claudia; Chu Ramírez, Carlos; Corrales Portales, Dora A; Cruz Zare, Jaime; Cruzado Dávila, Luis; Huamán Saavedra, Juan Jorge. |
Resumen: | PROBLEMA: ¿Cuál es el efecto de la ingesta de Cynara scolymus sobre la lipemia posprandial y perfil lipídico en adultos jóvenes? OBJETIVO: Determinar el efecto de la ingesta de receptáculo de C. scolymus sobre la lipemia posprandial y perfil lipídico en adultos jóvenes. MATERIAL Y MÉTODOS: Veinte estudiantes fueron asignados en grupos control y experimental. El grupo experimental ingirió durante 6 semanas el receptáculo de alcachofa. Se determinó el perfil lipídico antes, a las 3 y a las 6 semanas de tratamiento. Al grupo experimental se le determinó la lipemia posprandial basal y el efecto agudo de la C. scolymus sobre la lipemia posprandial. La lipemia posprandial se determinó después de la ingesta de 88 ml. de aceite con determinaciones a la 0, 2, 4 y 6 horas. RESULTADOS: La ingesta de 6 semanas de C. scolymus produjo una disminución de los niveles de LDL (9,47%) en grupo experimental siendo las medias: Basal, 86,58 mg/ dl; 3 semanas, 94,88 mg/ dl; 6 semanas, 78.38 mg/ dl. El colesterol tuvo una reducción del 4,8 % en el grupo experimental. Los triglicéridos incrementaron significativamente siendo los valores: basal, 68,6 mg/ dl; a las 3 semanas, 78,6 mg/ dl; a las 6 semanas, 96,1 mg/ dl. El efecto agudo de la C. scolymus no afectó la lipemia posprandial, los valores de triglicéridos basal fue de 80,5 mg/ dl; a las 2 horas fue de 123,2 mg/ dl; a las 4 horas fue de 138 mg/ dl; y a las 6 horas fue de 105,4 mg/ dl. Post ingesta fue de 81,3 mg/ dl; 126,5mg/dl; 154,9 mg/dl; respectivamente. CONCLUSIONES: La ingesta crónica de C. scolymus disminuye el LDL, colesterol e incrementa los triglicéridos. La ingesta Aguda de C. scolymus no afecta la lipemia posprandial. (AU)^iesPROBLEM: Which is the effect of the ingestion of Cynara scofymuson posprandial lipemia and lipid profile in young adults? OBJECTIVE: To determine the effect of the ingestion of C. scolymus receptacle on postprandial lipemia and lipid profile in young adults. MATERIAL AND METHODS: Twenty voluntary students were assigned in control and experimental groups. The experimental group ingested during 6 weeks the artichoke receptacle. Lipid profile was determined before the test and 3 and the 6 weeks of treatment. Basal postprandial lipemia was determined at the experimental lipemia group and the acute effect of the C.scolymus on postprandial lipemia. Postprandial lipemia was determined after the ingestion of 88 mililiter of oil with determinations at 0,2,4 and 6 hours. RESULTS: At 6 weeks post ingestion of C. scolymus produced a diminution of the levels of LDL (9,47%) in experimental group, being the averages: 86,58 mg/ dl (Basal); 94,88 mg/ dl (3 weeks); 78.38 mg/ dl (6 weeks). There was a reduction in cholesterol levels of 4.8 % in the experimental group. The triglycerides increased significantly being the values: basal 68,6 mg/ dl; to 3 weeks 78,6 mg/dl; to the 6 weeks 96,1 mg/dl. Acute effect of the e scolymus did not affect the postprandial lipemia. The triglycerides basal values were of 80, 5 mg/ dl; at 2 hours was of 123,2 mg/ dl; to the 4 hours it was of 138 mg/ dl; and to the 6 hours it was of 105,4 mg/dl. Post ingestion was of 81,3 mg/dl; 126,5 mg/dl; 154,9 mg/dl; respectively. CONCLUSIONS: Chronic ingestion of C. scolymus diminishes the LDL, cholesterol and increases the triglycerides levels. Acute ingestion of C. scolymus does not affect postprandial lipemia. (AU)^ien.
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