Resumen: | En trabajos previos hemos encontrado que los pollos que fueron criados en forma artesanal presentaron niveles de óxido nítrico elevados (NO). El objetivo de esta investigación fue comparar los niveles plasmáticos de NO en pollos de carne machos de la línea Ross criados en forma artesanal con los criados en condiciones controladas de granja, así como también los pesos. La determinación de la NO y del peso se realizó 5 días hasta los 45 días. Los resultados demuestran, que los pollos de carne criados artesanalmente presentan mayores niveles de NO desde los 10 hasta los 15 días de edad los niveles de nitratos son mayores de los 15 hasta los 25 días de edad. Los criados en granja, sus niveles de NO fueron bajos pero los pesos son óptimos, mientras que los criados en forma artesanal los pesos fueron bajos. Estos resultados demuestran que factores como la temperatura, ruido, rayos del sol, mal acondicionamiento e higiene le producen al pollo estrés medioambiental, que induce la sobreproducción de NO en los pollos de carne y disminuye la ganancia de peso. (AU)^iesDue to, to the high levels of nitric oxide (NO) in the plasma of the chickens of meat raised in not controlled conditions, one glide to determine the levels plasmatic of NO in the meat-type chickens exposed to the handcrafted raised and in controlled conditions (Farm), during the growth of the chickens and the factors that would cause the overproduction of NO. For the study, ware in use male meat-type of chickens, of the line Ross, proceeding from the handcrafted upbringing and of the upbringing in controlled conditions (farm). Was realized the analysis of the samples of blood and was weight to 15 chickens, every 05 days, up to 45 days. The results demonstrate, that the chickens of meat handmadely raised present majors levels of NO from the 10 up to 15 days of age and the levels of NO of the 15 up to 25 days of age. The raised in farm, the levels of NO were low and irregulars, but the weight was ideal, whereas the servants in handcrafted form the weight was low. By means of this investigation, ours results demonstrate that factors like the temperature, noises, sunbeams, evil conditioning and hygiene produced to the chickens environmental stress, which overproduced plasmatic levels of NO in the meat-type chickens, that reverberates in his weight. (AU)^ien.
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