Resumen: | La detección de Pseudomonas aeruginosa está cobrando una importancia cada vez mayor, debido a que su presencia en el agua, tanto de uso industrial, hospitalario, público y doméstico, puede ocasionar brotes de importantes enfermedades para el hombre. Objetivo: Identificar P. aeruginosa en muestras de aguas tratadas y no tratadas, en forma simultánea con la identificación de coliformes totales y fecales. Métodos: Utilizando el caldo asparagina para la identificación presuntiva de P. aeruginosa y agar cetrimida, como prueba confirmativa, además de las pruebas de oxidasa y catalasa, en este trabajo se muestran resultados obtenidos en la identificación de P. aeruginosa en 69 muestras de agua de cisterna, pozo, presa y residual doméstico. Resultados: Del total de muestras analizadas, resultaron positivas a P. aeruginosa el 59.42%. Hubo presencia compartida de P. aeruginosa y coliformes totales y fecales en un 33.3%. Conclusiones: El empleo de la técnica del Número Más Probable para la identificación de Pseudomonas aeruginosa utilizando los medios de cultivo caldo asparagina y agar cetrimida, constituye un método eficaz para la detección de estemicroorganismo en muestras de aguas de diferentes fuentes. (AU)^iesThe detection of Pseudomonas aeruginosa in water samples is crucial because the contamination of water sources such as industrial, hospital, public and domestic is frequently the cause of important human outbreaks. In this work we evaluated the used of the asparagine broth and cetrimide agar produced in BioCen, Havana, Cuba, for the presumptive and confirmative identification of P. aeruginosa, respectively. Objective: To identify P. aeruginosa in samples of treated and not treated waters, in simultaneous with the identification of total and fecal coliforms. Methods: Sixty nine samples from cistern water, well, prey and domestic waste were taken. The presumptive identification was performed by Most Probable Number Technique using asparagine broth, confirmative test was carried out using cetrimide agar followed by oxidase and catalasa tests. Results: The presence of P. aeruginosa was identified in the 59.42% of the samples analyzed. It was also demonstrated the common presence of Pseudomonas aeruginosa and total and fecal coliforms in 33.33% of the samples. Conclusions: The employment the Most probable Number technique for the identification of Pseudomonas aeruginosa using the culture media asparagine broth and cetrimide agar, it constitutes an effective method for the detection of this microorganism in samples of waters of different sources. (AU)^ien.
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